Pasteis de nata – trochę na skróty

Oryginalne portugalskie ciasteczka powstają ze świeżo przygotowanego ciasta francuskiego. Jego teoretycznie prosta receptura jest niestety baaaardzo czasochłonna… Aby chrupiące pasteis były deserem szybkim i łatwym (nie tylko w zjadaniu 😉 ), polecam zastosowanie dobrej jakości gotowej masy w rulonie (mającej w swoim składzie tylko mąkę, masło, wodę i sól).

Składniki (na ok. 14 sztuk):

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 3 płaskie łyżki mąki pszennej (ok. 30 g)
  • 5 żółtek
  • 1 szklanka cukru (ok. 220 g)
  • 1 szklanka mleka (250 ml)
  • ½ szklanki wody (125 ml)
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 1 laska cynamonu
  • 1 łyżka masła do wysmarowania foremek (niekonieczne w przypadku foremek silikonowych)
  • Cukier puder i cynamon do posypania

Przepis krok po kroku:

  1. Ciasto rozwiń, oddziel od papieru, ponownie zwiń w rulon, a następnie pokrój na 14 równych plastrów.
  2. Przygotuj foremki – do pasteis de nata dedykowane są aluminiowe foremki tego typu Foremki - pasteis de nata… ale jeśli masz silikonowe foremki do babeczek lub tartaletek, też dasz radę 😊. Wybierając te metalowe, wysmaruj ich dno i ścianki masłem – dzięki temu łatwiej będzie wyjąć gotowe ciastka.
  3. Wylep dno i brzegi ciastem.Pasteis de nata - trochę na skróty
  4. Mąkę i połowę mleka wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
  5. Drugą połowę mleka wraz z laską cynamonu podgrzej, a gdy zacznie wrzeć, dodaj do niego składniki z poprzedniego punktu. Pamiętaj, aby ciągle mieszać! Powinna powstać gęsta budyniowa masa. Odstaw do delikatnego przestudzenia.
  6. Cukier, cukier waniliowy i wodę powoli podgrzewaj, aż wszystkie kryształki się rozpuszczą, po czym gotuj jeszcze 2-3 minuty.
  7. Waniliowy syrop dolewaj POWOLI do masy budyniowej, CIĄGLE MIESZAJĄC.
  8. Uzyskaną masę przetrzyj przez sitko.
  9. Włącz piekarnik: grzałki góra-dół, temperatura 290°C (jeśli Twój piekarnik nie ma takiej mocy, ustaw maksymalną – mój podróżny piecyk wyciąga 230°C i ciastka wychodzą super 😉)
  10. Do masy budyniowej dodaj żółtka i rozmieszaj rózgą do uzyskania jednolitej konsystencji.
  11. Wypełnij foremki masą (do ok ¾ wysokości) i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 15 minut (w zależności o temperatury pieczenia i humoru piekarnika :D). Jeśli brzegi są przypieczone, a krem zarumieniony – pasteis de nata są gotowe!
  12. Gotowe ciasteczka posyp cukrem pudrem i cynamonem. Najlepiej smakują na ciepło, jeszcze tego samego dnia.

Pateis de nata - trochę na skróty

PS. Wiem, że pachną obłędnie, ale poczekaj z degustacją kilka minut – krem się ustabilizuje, a Ty nie nabawisz się bolesnych oparze ń 😉

PS2. Ciekawą historię pasteis de nata możesz poznać tutaj.

Leave a comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *