Oryginalne portugalskie ciasteczka powstają ze świeżo przygotowanego ciasta francuskiego. Jego teoretycznie prosta receptura jest niestety baaaardzo czasochłonna… Aby chrupiące pasteis były deserem szybkim i łatwym (nie tylko w zjadaniu 😉 ), polecam zastosowanie dobrej jakości gotowej masy w rulonie (mającej w swoim składzie tylko mąkę, masło, wodę i sól).
Składniki (na ok. 14 sztuk):
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 3 płaskie łyżki mąki pszennej (ok. 30 g)
- 5 żółtek
- 1 szklanka cukru (ok. 220 g)
- 1 szklanka mleka (250 ml)
- ½ szklanki wody (125 ml)
- 2 łyżeczki cukru z wanilią
- 1 laska cynamonu
- 1 łyżka masła do wysmarowania foremek (niekonieczne w przypadku foremek silikonowych)
- Cukier puder i cynamon do posypania
Przepis krok po kroku:
- Ciasto rozwiń, oddziel od papieru, ponownie zwiń w rulon, a następnie pokrój na 14 równych plastrów.
- Przygotuj foremki – do pasteis de nata dedykowane są aluminiowe foremki tego typu … ale jeśli masz silikonowe foremki do babeczek lub tartaletek, też dasz radę 😊. Wybierając te metalowe, wysmaruj ich dno i ścianki masłem – dzięki temu łatwiej będzie wyjąć gotowe ciastka.
- Wylep dno i brzegi ciastem.
- Mąkę i połowę mleka wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Drugą połowę mleka wraz z laską cynamonu podgrzej, a gdy zacznie wrzeć, dodaj do niego składniki z poprzedniego punktu. Pamiętaj, aby ciągle mieszać! Powinna powstać gęsta budyniowa masa. Odstaw do delikatnego przestudzenia.
- Cukier, cukier waniliowy i wodę powoli podgrzewaj, aż wszystkie kryształki się rozpuszczą, po czym gotuj jeszcze 2-3 minuty.
- Waniliowy syrop dolewaj POWOLI do masy budyniowej, CIĄGLE MIESZAJĄC.
- Uzyskaną masę przetrzyj przez sitko.
- Włącz piekarnik: grzałki góra-dół, temperatura 290°C (jeśli Twój piekarnik nie ma takiej mocy, ustaw maksymalną – mój podróżny piecyk wyciąga 230°C i ciastka wychodzą super 😉)
- Do masy budyniowej dodaj żółtka i rozmieszaj rózgą do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Wypełnij foremki masą (do ok ¾ wysokości) i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 15 minut (w zależności o temperatury pieczenia i humoru piekarnika :D). Jeśli brzegi są przypieczone, a krem zarumieniony – pasteis de nata są gotowe!
- Gotowe ciasteczka posyp cukrem pudrem i cynamonem. Najlepiej smakują na ciepło, jeszcze tego samego dnia.
PS. Wiem, że pachną obłędnie, ale poczekaj z degustacją kilka minut – krem się ustabilizuje, a Ty nie nabawisz się bolesnych oparze ń 😉
PS2. Ciekawą historię pasteis de nata możesz poznać tutaj.